Sistem menadžmenta bezbednošću hrane definiše zahteve koji omogućuju organizacijama kontrolu rizika bezbednosti hrane duž celokupnog lanca ishrane. Standard pruža međunarodnu harmonizaciju u oblasti standarda bezbednosti hrane, nudi alat za sprovođenje HACCP (Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke) u celom lancu snabdevanja hranom.
Ovaj standard se može primeniti na sve organizacije, bez obzira na veličinu, koji su uključeni u bilo kom aspektu lanca ishrane. Ovo uključuje organizacije koje su, direktno ili indirektno uključeni u jedan ili više koraka lanca ishrane, kao što su primarni proizvođači, prerađivači hrane, maloprodaja, skladišta i prevoznici, ugostiteljski sektor.
Osnove ISO 22000:
- Kontekst organizacije,
- Sprovođenje analize opasnosti i procena rizika,
- Politika bezbednosti hrane,
- Razvoj ciljeva i programa,
- Pripravnost za reagovanje u vanrednim situacijama,
- Obuka zaposlenih,
- Upravljanje dokumentovanim informacijama,
- Interna provera,
- Upravljanje neusaglašenostima, povlačenje i opoziv proizvoda,
- Korektivne mere i programi poboljšanja,
- Preispitivanje od strane rukovodstva,
- Stalno poboljšanje.
Koristi ISO 22000:
- Smanjenje incidenata bezbednosti hrane i troškova,
- Usklađenost sa zakonskom regulativom i HACCP principima,
- Poboljšanje poslovnog imidža,
- Unapređen odnos sa partnerima baziran na bezbednosti proizvoda,
- Ušteda troškova kroz simulaciju sledljivosti i opoziva proizvoda,
- Postizanje finansijskih i operativnih koristi koje mogu proizaći iz primene zahteva ovog standarda koje jačaju tržišnu poziciju organizacije.
Naše usluge:
Pružamo kompletnu uslugu do dobijanja sertifikata ISO 22000 – HACCP. Pružamo usluge: sprovođenje inicijalne analize i identifikovanje nedostaka u pogledu bezbednosti hrane, postojećih programa i sistema u lancu ishrane (GAP analiza), identifikacija hazarda (Analiza opasnosti), dentifikaciju važeće zakonske regulative, definisanje politike bezbednosti hrane i ciljeva, razvoj preduslova i HACCP programa, identifikovanje zahteva dokumentacije, obuku zaposlenih, primenu programa kao što su interne provere i preispitivanja od strane rukovodstva, pronalaženja sertifikacionih tela za sertifikaciju ISO 22000 – HACCP.
Pružamo obuku za implementaciju, obuku za interne proveravače, Lead Auditor obuke za eksterne proveravače da bi preneli potreban nivo veština, znanja i stručnosti na zaposlene.
Krenite u sertifikaciju ISO 22000 – HACCP sa nama danas na najefikasniji način. Kontaktirajte nas na office@iso-standardi.rs ili putem kontakt forme Zahtev za ponudom.
Koraci ka sertifikaciji / dobijanju ISO 22000 sertifikata
- Definisanje konteksta organizacije,
- Identifikacija opasnosti i procena rizika,
- Istraživanje incidenata,
- Pripravnost za reagovanje u vanrednim situacijama,
- Izrada dokumentacije (dokumentovanih informacija),
- Obuka za interne proveravače i održavanje interne provere,
- Preispitivanje od strane rukovodstva,
- Prijava za sertifikaciju,
- Faza 1 – sertifikaciona provera,
- Faza 2 – sertifikaciona provera,
- Izdavanje ISO 22000 sertifikata,
- Kontinuirano unapređenje sistema kroz dodatni konsalting i obuku.